Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Ανακοίνωση - Ενημέρωση προς όλους τους Πυροσβέστες Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων

       ΚΑΘΑΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ
 ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ
ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ
  ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


                                            Πάτρα 27/08/2018

 Θέμα: «Ζητήματα και προβλήματα που άπτονται»

Συνάδελφοι συναδέλφισες

Σε μια νέα κίνηση συνδικαλιστικής εκπροσώπησης για όλους τους πυροσβέστες της Περιφέρειας μας χωρίς βαθμολογικές διακρίσεις, αποδομώντας το παλιό, και καλά οργανωμένο σύστημα, μιας συσπειρωμένης ομάδας συνδικαλιστών που για χρόνια συντηρούσαν τις πελατειακές επαφές τους με την εξυπηρέτηση των ολίγων, είναι φυσιολογικό το σύστημα αυτό να μας βλέπει περίεργους και να αντιδρά, ενώ έχουν κάνει συνειδητά τον τρόπο αντιμετώπισης με κομματικοποιημένες θέσεις και τακτικές.
Μια "καλή συνωμοσία" που οδήγησε σε αδιέξοδο σε κάθε φύσεως ζητήματα και προβλήματα του πυροσβέστη, αλλά και με περικοπές στους μισθούς μας. Η φύση και οι συνθήκες της εργασίας μας δεν μπορούν να αποφευχθούν. Απλούστατα...
Αλόγιστες μετακινήσεις, χρήση επιφυλακής, και άλλα πολλά που μόνο αυτός που γνωρίζει τι σημαίνει πυροσβεστικός χρόνος, μπορεί να κατανοήσει. Και ακόμα ότι αυτό το ζήτημα θα συνεχιστεί διότι είναι στην φύση του πυροσβέστη να προσφέρει στον πολίτη για την διάσωση της ζωής και της περιουσίας του. Το καθήκον... ένα καθήκον λειτούργημα! Που όταν λείπουν και όσο και να θέλουν τόσο η εργατική νομοθεσία άλλα και ο κάθε εσωτερικός κανονισμός δεν γίνεται να εφαρμοστεί.
Όμως ο δρόμος για την επίλυση του ζητήματος είναι κίνητρο απόδοσης και αποπληρωμής. Το ζήτημα της επιφυλακής των πυροσβεστών είναι με ποιο τρόπο θα αποπληρωθούν οι παραπανίσιες δεδουλευμένες ώρες, διότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο χρόνος επιφυλακής είναι χρόνος εργασίας και ταυτόχρονα και αποπληρωμής. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει χρόνια πριν τους συναδέλφους συνδικαλιστές της Ένωσης μας (Ε.Υ.Π.Σ.) που τόσα χρόνια εθελοτυφλούσαν μπροστά σε υπαρκτό πρόβλημα αφήνοντας να αιωρείται ένα από τα μείζονα ζητήματα. Καθώς επίσης και σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες χωρίς να έδειχναν το δρόμο της αποπληρωμής.
Συναδέλφισες συνάδελφοι, δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαχειρίζεται τα οικονομικά του πυροσβέστη. Η μισθοδοσία μας είναι μη άξια του βιοπορισμού των οικογενειών μας.
Σε αρκετές ομιλίες και σε αρκετούς σταθμούς ακούμε υπηρεσιακούς παράγοντες να κάνουν λόγο περί οικονομικής στενότητας κ.τ.λ.. Αυτό μας ξεπερνά καθώς οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν αρμοδιότητα να έχουν άρτιο επιχειρησιακό σχεδιασμό καθώς και για την ασφάλεια ώστε να επιχειρούν οι πυροσβέστες, όλοι οι πυροσβέστες είτε είναι εποχικοί είτε πενταετούς υποχρέωσης είτε μόνιμοι. Οι παλιές καθεστωτικές τακτικές των συνδικαλιστικών οργανώσεων δεν θα τις αφήσουμε άλλο να επαναληφθούν. Με ενέργειες έμπρακτα, αλλά και με υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό της χώρας επιδιώκουμε μέσα στο καινούργιο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της πολιτικής προστασίας να τεθεί και ανασυγκρότηση στο μισθό του Πυροσβεστικού Σώματος και να είναι οι απολαβές μας σύμφωνα με αυτών των συνθηκών που επιχειρούμε και συγκεκριμένα με αυτό που δικαιούμαστε. (π.χ. Αποζημίωση για εκτός έδρας μετακίνηση, δασικά περιπολικά, επιφυλακής κ.α.)

Σε καμία περίπτωση δεν θα αφήσουμε να ασκούν οικονομική δραστηριότητα εις βάρος του πυροσβεστικού προσωπικού. Σας πληροφορούμε επίσης ότι στην τελευταία μισθοδοσία που έγινε για τους καινούργιους μόνιμους πυροσβέστες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί τα μισθολογικά κλιμάκια για τον καθένα υπάλληλο ξεχωριστά σύμφωνα με την προϋπηρεσία τους αλλά πληρώθηκαν όλοι με το μισθολογικό κλιμάκιο 27. Αυτό συνεπάγεται ότι ήδη έχουν συσσωρευτεί αναδρομικά από τον μήνα Απρίλιο, όπου και εντάχθηκαν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι στο ειδικό μισθολόγιο, για τις μισθολογικές διαφορές από τα κλιμάκια 27 έως 26-25 (Ανάλογα που ανήκει ο καθένας). Επίσης ένα άλλο τραγελαφικό που αφορά την μισθοδοσία των νέων μονίμων υπαλλήλων για τον μήνα Σεπτέμβριο, παρατηρήθηκε ότι στις κρατήσεις για τους νεοεισερχόμενους στο ειδικό μισθολόγιο Μ.Τ.Π.Υκαι Τ.Π.Υ.Π.Σ. που είναι η δεύτερη κατά σειρά, αναγράφεται εσφαλμένα στην εφαρμογή fireservice/atomika ότι είναι η πρώτη! (1/12 και 1/24) μέχρι να συμπληρωθούν οι 12 και οι 24 ισόποσες δόσεις αντίστοιχα που αν συνεχίσουν έτσι δεν πρόκειται να συμπληρωθούν ποτέ! Για όλα αυτά τα λάθη και τις παραλείψεις έχουμε ήδη ενημερώσει τους νομικούς μας συμβούλους έτσι ώστε να βρεθούν αυτοί που κρύβονται πίσω από όλα αυτά, που κάθε φόρα βρίσκουν και έναν διαφορετικό τρόπο για να παίζουν με την τιμή και την υπόληψη μας αλλά και με το βιοποριστικό μας ζήτημα.   

Αλλά επίσης και οι παλιοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος και προσεχώς νέοι συνταξιούχοι οφείλει η πολιτεία να τους δώσει αυτό που τόσα χρόνια στερήθηκαν και αποχορώντας από το Σώμα να νιώθουν υπερήφανοι για την στολή που φόρεσαν. Τίποτα και κανένας δεν θα μας εμποδίσει να ασκήσουμε μια εκπροσώπηση καθαρή με αξίες και προοπτική σε αυτό που θέλουμε, πάντα όμως με την συμμετοχή σας Πυροσβέστες και Πυροσβέστριες της Δυτικής Ελλάδας αλλά και από τα νησιά τού Ιονίου. Το παλιό σύστημα οφείλει και έχει χρέος να δεχτεί την ήττα του, γιατί δεν μπόρεσε να φέρει αποτέλεσμα στις οικονομικές απολαβές σύμφωνα με την προσφορά μας. Παρακαλούμε τους αποδέκτες του κομματικού συνδικαλισμού να βηματίσουν πίσω αργά και να σεβαστούν την δημοκρατία, να σεβαστούν τα ίδια τα προβλήματα που προκάλεσαν οι ενδεδειγμένες πρακτικές που ακολουθήθηκαν. Η καθαρή Εκπροσώπηση αναδεικνύει κάθε πρόβλημα και ζήτημα της καθημερινότητας του πυροσβέστη και με αξιοπρέπεια χωρίς σκοπιμότητες με γνώμονα την άμεση αντίδραση σε ότι αφορά την ασφάλεια των πυροσβεστών αλλά και τις οικονομικές απολαβές του. Ακραιφνώς ιεραρχούνται ζητήματα και προβλήματα όλων των πυροσβεστικών υπαλλήλων: 1. Ζήτημα με βιοποριστικούς λόγους στο πλαίσιο των εποχικών πυροσβεστών. 2. Επίσης Ζήτημα βιοπορισμού των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης πλαίσιο 24ωρο. 3. Ζήτημα μισθολογικό. 4. Ζήτημα επιδομάτων των πυροσβεστών. 5. Ζήτημα αλλαγής οργανογράμματος. 6. Ζήτημα ασφάλειας του πυροσβεστικού προσωπικού. 7. Ζήτημα κατάχρησης επιφυλακής. 8. Ζητήματα που απασχολούν και μας φέρνουν πολλές φορές αντιμέτωπους με υψηλά πρόσωπα υπηρεσιακών παραγόντων θα πρέπει να μας ενώσουν και να αντιμετωπιστούν από κοινού με μια αναπροσαρμογή των οικονομικών αποδοχών μας. Οι τακτικές μας ανοίγουν δρόμο ώστε το όφελος να είναι συλλογικό, αυτό άλλωστε είναι και ο ρόλος ύπαρξης της Καθαρής Εκπροσώπησης.

Για το διοικητικό συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας


Οικονομόπουλος Γεώργιος Πολίτης Παναγιώτης