Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Δελτίο τύπου


         ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ
       ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ 
      ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ
                ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ


                                                                       
                                                                                                                                                           
                                                                                               Πάτρα 14/08/2018


Η εμπειρία και η επαγγελματική συμπεριφορά συναδέλφου οδηγού Πυροσβέστη του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πατρών απέτρεψαν ένα σίγουρο τραγικό ατύχημα καθώς στο πυροσβεστικό όχημα με το οποίο εκτελούσαν περιπολία οι συνάδελφοι, λόγω μηχανικής βλάβης αποκολλήθηκε ο άξονας που συνδέει το τιμόνι με την πυξίδα διεύθυνσης (κρεμαριέρα). Αποτέλεσμα αυτού ήταν να τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα διεύθυνσης και το όχημα να κινείτε ανεξέλεγκτο, οπότε και ακινητοποιήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω χάρις την ψυχραιμία και την ετοιμότητα του οδηγού.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου μας κ. Οικονομόπουλος Γεώργιος ο οποίος παραβρέθηκε μετά από λίγα λεπτά στο σημείο που έλαβε χώρα το συμβάν δήλωσε τα εξής: "Με συγκλόνισε αυτό που είδα σήμερα ενώ από τα πρώτα λεπτά ήμουν δίπλα στους συναδέλφους μου''.

Τεχνηέντως ο οδηγός του πυροσβεστικού οχήματος ακινητοποίησε το όχημα με όποιον άλλο τρόπο μπορούσε, χωρίς ευτυχώς το συγκεκριμένο συμβάν να πάρει μεγαλύτερη έκταση. Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι το όχημα εκτελούσε περιπολία με χαμηλή ταχύτητα και δεν χωράει αμφιβολία ότι αν το όχημα καλούνταν να μεταβεί σε συμβάν θα είχαμε σίγουρα τροχαίο ατύχημα.
Θέλουμε να επισημάνουμε και να αποτρέψουμε οποιαδήποτε άλλη σκέψη κακοπροαίρετου ότι δεν κάνουμε πολιτική ή ενδεδειγμένη συνδικαλιστική φιγούρα, αλλά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα περιστατικό που αποδεικνύει το πόσο λίγο απέχουμε από το να συμβεί το μοιραίο. Επίσης κάνουμε έκλυση προς όλες τις Υπηρεσίες και τα γραφεία που είναι αρμόδια για την συντήρηση των οχημάτων, να αψηφήσουν οποιαδήποτε μορφής δυσκολίας και να δώσουν βάση στα πρωτεύοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια του πυροσβέστη. Καθώς επίσης και στους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών να εποπτεύουν την όλη διαδικασία της συντήρησης των οχημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς, βρισκόμαστε σε μια δύσκολη αντιπηκτική περίοδο. Φανταστείτε επίσης ότι σε άλλη εποχή που τα οχήματα δεν κάνουν περιπολίες και μένουν ακίνητα στους σταθμούς το συγκεκριμένο περιστατικό με τον έμπειρο συνάδελφο όπου θα μετέβαινε σε ενδεχόμενο συμβάν, το ατύχημα θα ήταν αναπόφεκτο και μοιραίο.

Είναι γεγονός ότι για αλλά ζητήματα δευτερεύοντος σημασίας διενεργείτε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) όποτε για θέματα ασφάλειας είναι αδιανόητο να μην ακολουθείτε η ίδια διαδικασία είτε πρόκειται για οχήματα είτε για οτιδήποτε άλλο θέτει σε κίνδυνο την ζωή του πυροσβεστικού προσωπικού.

Επιπρόσθετα μας δημιουργεί άσχημη εντύπωση το θέμα με τον Διοικητή της Π.Υ. Ναυπάκτου που ενώ είχε τέσσερις μέρες σε εντεταλμένη εκτός έδρας υπηρεσία πυροσβεστικό προσωπικό στην τελευταία πυρκαγιά της Ζακύνθου, ζήτησε οι συνάδελφοι να παραμείνουν και άλλο, καθώς ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ζητάει τα ονόματα αυτών που αρνούνταν να παραμείνουν στο νησί. Κατόπιν και σε εκ νέου επικοινωνία του Διοικητή με συνάδελφό που βρισκόταν εκεί ο οποίος τυγχάνει και εκπρόσωπος του Σωματείου του δήλωσε ότι τα ονόματα των συναδέλφων δεν τα ζήτησε ο Περιφερειάρχης αλλά ο ίδιος.
Τέτοια περιστατικά θα τα φέρνουμε στην επιφάνεια και μας βρίσκουν πολέμιους, εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω Διοικητής έχει δείξει τον υπερβάλλοντα ζήλο στο να χρησιμοποιεί μόνο τους καινούργιους μόνιμους υπαλλήλους σε θέσεις μάχης. Αυτό δεν μας αφήνει περιθώρια να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια ώστε να αποκατασταθεί πλήρως τυχόν παραλείψεις στην εν λόγω Υπηρεσία. Συνάδελφοι Συναδέλφισες,
Με καθαρή Εκπροσώπηση αναδεικνύουμε ζητήματα όπως τα παραπάνω και τόσα άλλα που μια απλή Διαταγή αλλάζει τους συσχετισμούς Μπορεί η αντιπυρική περίοδος να βρίσκεται σε εξέλιξη όμως δεν μπορεί τα ζητήματα αυτά να μας αφήνουν αδιάφορους.

Εκ της Διοικήσεως του Σωματείου