Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Στο PRO NEWS οι απόψεις του προέδρου Π.Π.Υ. κ Οικονομοπουλου Γεωργίου για της πυρκαγιές 2017

Με αφορμή τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές, ο Γιώργος Οικονομόπουλος, πρόεδρος Πενταετούς Πυροσβεστών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και Ιονίων νήσων, παραθέτει τις σκέψεις του.
«Το φαινόμενο των καταστροφικών πυρκαγιών 2017 το συνθέτει ένα πολυσύνθετο πάζλ. Όπου κοιτάξουμε γύρο μας υπάρχει μια αδικία μια παράλειψη, μια ματαιοδοξία, ένα συμφέρον, μια απειλή που δεν είναι  αρμονική είναι δυσανάλογη της ηθικής επιλογής τις πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων, κατ επέκταση των αρμοδίων φορέων.    
Αναμφίβολα η πυρκαγιές είναι πολυδιάστατη έκφρασή με κίνητρα εσωτερικού οικονομικού συμφέροντος. Και όσο αντιμετωπίζονται με την φράση όπως «μπόρα είναι θα περάσει» ή «εντάξει πέρυσι ήταν λιγότερα τα στρέμματα», τόσο θα περιπλέκεται το φαινόμενο.    
Η ανικανότητα είναι εμπρηστική!
- Ελλείψεις σε προσωπικό στα Πύρινα μέτωπα
- Ελλείψεις σε (ΜΑΠ) Μέσα προστασίας να επιχειρούμε με ασφάλεια                            
- Ελλείψεις σε πτητικά μέσα. Η χώρα μας είχε και έχει την δυνατότητα να έχει δικά της πτητικά μέσα. Λόγω ότι η κλιματολογικές συνθήκες της το επιτρέπουν θα μπορούσε με τα χρήματα που νοικιάζει, να αγοράσει και τον υπόλοιπο χρόνο να τα νοικιάζει σε άλλες χώρες.  
Ένα μεγάλο κομμάτι του πάζλ είναι τα προσωπικά οικονομικά κίνητρα (οριοθέτηση δασικών χαρτών). Δεύτερο εξίσου σημαντικό μεγάλο κομμάτι στο πάζλ είναι η ανικανότητα για πρόληψη έτσι συνεχίζει την όρεξη κάθε παρανοϊκού, ενώ το μικρό κομμάτι του πάζλ κλείνει το κάδρο το τυχαίο γεγονός από αμέλεια. 
Ο δασικός πλούτος της χώρα μας που την κάνει να ξεχωρίζει είναι πλέον παραδομένος σε μια πολύπλευρη επικινδυνότητα - συμμετρική - ασύμμετρη, αναμφίβολα οι απειλές αυτές αντιμετωπίζονται  με συμβατά μέσα και δυνάμεις,  όπου μπορούν να περιορίσουν την επέκταση τους. Χρησιμοποιώντας τακτικές εύστοχες από τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων.     
Το περιβάλλον ανήκει σε όλους μας δεν μπορεί να μετατρέπεται σε αρένα πολιτικής αντιπαράθεσης και συμφερόντων οικονομικών.
Οφείλουν τα αρμόδια υπουργεία να  αποτρέπουν τα επίδοξα κίνητρα και όχι να ανοίγουν την όρεξη των επιτήδειων Τα προμηνύματα είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα εμφανώς ξεκάθαρα.   
Η νοοτροπία που πρέπει να προάγει το υπουργείο περιβάλλοντος μετά την καταστροφή των πυρκαγιών είναι σπουδαία να ελαχιστοποιήσει τους παράγοντες σε αρμονία με την φύση.     
Τα δάση μας σβήνουν με τις επίγειες δυνάμεις, τα εναέρια μέσα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην ανακοπή και στην μειώσει της έντασης του πύρινου μετώπου ώστε να καταστεί δυνατή η δυνατότητα προελάσεις των επίγειων δυνάμεων για κατάσβεση και πλήρη έλεγχο των πυρκαγιών.
Η στιγμή που διανύουμε το μεγάλο κομμάτι του πάζλ  είναι ακόμα στο χρόνο τις ανικανότητας να  λογοδοτήσουν άμεσα, σήμερα, με την αντικατάσταση των πρόσωπων που πρωταγωνίστησαν και ενώ συνεχίζετε η καταστροφή δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Με ψυχή δύναμη, πίστη, με αξίες  ο πυροσβέστης είναι ήρωας. Επιχειρεί με το να εκθέτει τον ίδιο του τον εαυτό σε μεγάλο κίνδυνο, ξεχνώντας εκείνη την στιγμή το ποιο ιερό, την οικογένεια του...
Σπουδαίο νόημα η δουλειά του. Θέλει μεγάλη τόλμη να μην σκέφτεσαι την οικογένεια σου όταν επιχειρείς σε μια μάχη άνιση ζωής θανάτου.
Η φετινή καταστροφή έρχεται να την ενίσχυση η διαφορετική αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης που σε συνδυασμό  με τις επιλεγμένες περιοχές να οριοθετηθούν οι δασικοί χάρτες βλέπουμε το φαινόμενο εντονότερα στη νήσο Ζακύνθου, όπου ακόμα δεν έχουν οροθετηθεί.
Τέλος θέλω να ευχηθώ καλές επιχειρήσεις στους συναδέλφους μου και σύντομα περαστικά στον συνάδελφο μου που τραυματίστηκε στη Ζαχάρω»