Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Η τοποθέτηση του Προέδρου των Πυροσβεστών Νοτιοδυτικής Ελλάδας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική

Ή καταγραφή της καταστροφής δεν μπορεί να κρύψει τον ...σεβασμό και την σιωπή...
Μία μάχη άνιση για εμάς τους πυροσβέστες που είμαστε στην πρώτη γραμμή και κάναμε ότι μπορούσαμε, η πυρκαγιά όμως ήταν μεγάλη σε ένταση...
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζεται... Οι περισσότερες πληροφορίες που λέγονται, άλλες από παράγοντες που δεν έχουν γνώμονα για να συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και άλλες με σκοπιμότητες που ο καθένας για το δικό του λόγο δίνει την δική του εκδοχή του... Οι εικασίες όμως δεν μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την στιγμή ώστε να αποφευχθεί στο άμεσο διάστημα μια ανάλογη περίσταση...
Ας μην ξεχνάμε πόσες φορές έχουμε αντιμετωπίσει και έχουμε φέρει στα πρώτα λεπτά αποτέλεσμα σε ανάλογες περιστάσεις. Οι συνάδελφοι μου δεν χωράει αμφιβολία ότι έκαναν ότι ήταν δυνατόν ώστε να φέρουν αποτελέσματα..Έσωσαν ζωές.
Όμως η καταγραφή της καταστροφής αυτής δεν μπορεί να κρύψει τίποτα. Δεν μπορεί να κρύψει όμως παράλληλα τον σεβασμό προς όλους τούς υπηρεσιακούς παράγοντες που κινδύνευσε η ζωή τους για να σώσουν άλλες ζωές. Νιώθω όμως και τα παιδάκια που έφυγαν από αυτήν την ζωή σαν δικά μου παιδιά... Θέλω να εκφράσω την οργή και το θυμό μου.. Δεν ήθελα να μιλήσω ως άνθρωπος η σιωπή ίσως να είναι καλύτερη. Ως πυροσβέστης όμως βρίσκω την δύναμη να υπερασπιστώ και να πω τι έγινε! Οι συνάνθρωποι μας που έχασαν τους ανθρώπους τούς δεν μπορεί κανείς να τους παρηγορήσει με τίποτα και κανένας. Όμως εμείς που είμαστε και έχουμε την ιδιότητα του διασώστη, του πυροσβέστη έχουμε χρέος να πούμε τι έφταιξε ..

Οι παράγοντες που συντέλεσαν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πόλοι και ακραιφνώς οφείλουμε να απεμπολίσουμε όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ξεκάθαρα. Η άναρχη δόμηση μέσα σε μια περιοχή που έχει δάσος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας και αν προχωρήσουμε στους δευτερεύοντες δεν έχουν και τόσο σημασία για το αποτέλεσμα καθώς θα ήταν το ίδιο... Αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι όπου υπάρχει πολεοδομική αρμονική δόμηση αφήνουμε περιθώριο λάθους απλά μπορούμε να επεμβαίνουμε με αποτέλεσμα. Απλά πολύ απλά έχουμε την δυνατότητα να επέμβουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Εγκληματικές πράξεις είναι η παραβατικότητα τόσο με τα μπαζόματα όσο και με την νοοτροπία να μην αφήνουμε πενήντα πόντους ώστε οι δρόμοι να είναι λειτουργικοί. Το ζήτημα για όλους τους παράγοντες που συντέλεσαν στην ασύλληπτη τραγωδία δεν σταματάει εδώ και το γνωρίζουν όλοι.Δεν θα πρέπει να είναι η πολιτική επιλογή της κάθε κυβέρνησης αλλά όλου του πολιτικού συστήματος, της κοινωνίας και του κάθε ανθρώπου που ζει σε αυτή.
Είναι λάθος αυτήν την στιγμή η αντιπαλότητα σε κομματικό επίπεδο, θα μπορούσαμε όμως να δεχτούμε την αξιολόγηση και την δημιουργία μιας εποπτείας σε ένα όργανο που θα συντονίζει Αστυνομία Πυροσβεστική Λιμενικό και εν ανάγκη τον Στρατό. Αυτό είναι το μεγαλείο της αξιοπρέπειας για όλους ζωντανούς και νεκρούς.
       
                                                                                                             Οικονομόπουλος Γεώργιος